Састанак и тренинг ментора Србије уз подршку РАС и ЈИЦА

Nov 22, 2019

Састанак свих ментора Србије са циљем унапређења менторинг услуге одржан је у организацији Развојне агенције Србије (РАС) и Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА). Овогодишњи састанак су отворили директорка Сектора за међународну сарадњу у Развојној агенцији Србије Ана Жегарац и вођа групе консултаната који спроводе пројекат „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“, Такаши Кимура. Тема овогодишњег скупа била је „Како да менторинг услуга буде што практичнија“. 

Ментори су разменили искуства са терена и говорили о начинима и алатима за пружање услуга, како би се унапредила услуга ка малим и средњим предузећима, који од ове године добијају и услугу интернационализације - асистенцију за излазак на инострана тржишта.

До сада је у Србији активно 58 сертификованих ментора, од којих је 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке нових ментора. У  Србији је до ове године услугу менторинга добило 2.600 малих и средњих предузећа, од тога чак 90% њих је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање у виду повећања профита или других облика унапређења пословања.

Услуга менторинга је веома важан облик подршке малим и средњим предузећима, коју спроводе сертификовани ментори са професионалимо искуством у раду са малим и средњим предузећима, практично и теоријски обучени уз подршку алата и знања експерата из Јапана.