Вести

РЕГИОНАЛНИ ИНОВАЦИОНИ ФОРУМ 2022: ПОВЕЗИВАЊЕ ПРИВРЕДЕ И АКАДЕМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ВАЖНО ЗА РАЗВОЈ ИНОВАЦИЈА

Jul 08, 2022

 

Трећи Регионални Иновациони Форум успешно је одржан у оквиру конференције CNN Tech 2022, у хотелу Мона на Златибору. Форум су свечано отворили министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић и продекан Машинског факултета Универзитета у Београду проф. др Александар Грбовић. Представници РАС представили су програме подршке привреди и примере добре праксе корисника програма.

ruzic reg inovacioni forum.png

 

На отварању Форума министар Ружић је предочио активности које Министарство просвете, Фонд за иновациону делатност и Фонд за развој предузимају како би подстакли иновативне активности на локалном, али и регионалном и међународном нивоу.  Он је најавио и нови циклус пројеката “Идејe” који су у претходном пројектном циклусу изазвали велико интересовање академске заједнице Србије. Јавни позив за пријаву научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма "Идеје" из марта ове године има буџет од 30 милиона евра којим ће се финансирати 105 одобрених пројеката.

Продекан Машинског факултета проф. др Грбовић је присутнима презентовао податке о до сада одржаним конференцијама CNN Tech, и нагласио значај који овакве конференције имају за повезивање академске заједнице и привреде, као и  просперитет друштва у целини, кроз реализацију заједничких иновативних пројеката и идеја.

У присуству преко 90 представника привреде и академске заједнице, своје активности предочили су и представници Научно-технолошког парка из Чачка, Развојне агенције Србије (РАС), Регионалне Иновационе Шеме и представници Факултета техничких наука из Новог Сада и Привредне коморе Србије (ПКС).

 

 

 

Наталија Терзић, виша саветница у сектору за подршку малим и средњим предузећима РАС, говорила је о пројектима и програмима кроз које РАС пружа подршку развоју, расту и иновирању пословања домаћих компанија и старт-апа.

Проф. др Горан Стојановић са Факултета техничких наука и Тамара Љубовић из ПКС дали су преглед добрих примера из праксе и актуелних позива у оквиру европског програма Хоризон.

Представљајући већ уобичајену платформу за дискусију и разматрање тема од значаја за привреду и академску заједницу, овогодишњи Форум фокусирао се и на пословно повезивање, те су одржани и Б2Б састанци као најбољи начин повезивања и компанија и институција, али и размене знања и искустава као основе потенцијалне будуће сарадње.

 

 

 

Организатори конференције CNN Tech су Машински факултет Универзитета у Београду, Иновациони центар Машинског факултета и Центар за пословне тренинге, а коорганизатори Регионалног Иновационог Форума, као партнери у оквиру Европске мреже предузетништва (ЕЕН), су Привредна Комора Србије, Развојна Агенција Србије, Машински факултет Универзитета у Подгорици и Универзитет у Источном Сарајеву.

Покровитељи конференције и форума су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.