Вести

Поновно покретање Будимке симбол успешне будућности српске привреде

Jun 12, 2020

 

Фабрика за производњу и прераду воћа и поврћа, некадашњи југословенски препознатљив бренд у овој индустрији, „Будимка“ из Пожеге данас је поново започела производњу. Будимку је на јавном надметању прошле године купио домаћи инвеститор - компанија ITN Group из Косјерића која се бави иновацијама у пољопривреди и смрзнутим поврћем.

ITN група уложила је више од пет милиона евра како би позната фабрика поново оживела, а тренутно  има 48 запосленог, док ће тај број расти и до 150. Будимка ће правити 50 финалних производа, првенствено намењен извозу, али и домаћем тржишту. 

"Ово је велики успех за Србију, Будимка се вратила. Будимка је од симбола пропадања, постала симбол опоравка, како треба да градимо будућност", рекао је председник  Републике Србије приликом посете постројењу које данас почело са радом.

Он је подсетио да је Будимка имала преко 20 година проблема и неуспеха, и да је овај нови почетак од великог значаја за целу Србију посебно јер је реч о домаћем инвеститору који је уложио у овај пројекат.

Директор фабрике Будимка, Александар Марковић разменио је потписане споразуме са домаћим пољопривредним произвођачима, као и споразум о дуалном образовању са Средњом пољопривредном школом из Пожеге, који компанија сматра улагањем у едукацију младих људи и у њихову будућност.

Он је истакао да је ITN Група, која има три деценије искуства у агробизнису, препознала у бренду Будимке нови пословни изазов од стратешког значаја, као и да компанија има велике планове за Будимку и да ће до 20. јуна ове године отворити у кругу фабрике и хладњачу за прераду, замрзавање и откуп воћа.

„У последњих неколико месеци овде смо пројектовали и реконстурисали 18.000 метара квадратних фабрике и просторија, аутоматизовали смо производне процесе, изградили нову инфраструктуру, водовод и котларницу на гас. Сада имамо 48 радника у Будимци, а у плану нам је да инвестирамо још седам милиона и запослимо још 150 радника. И веома важно, планирамо да у будућности имамо дугорочну сарадњу са преко три хиљаде пољопривредних произвођача“, казао је Марковић.

ITN Group важи за регионалног лидера у преради, паковању и дистрибуцији замрзнутог воћа – ITN Eko Povlen, дистрибуцији специјализоване механизације за пољопривредне произвођаче – ITN AgroTech, као и инжењерингу, набавци, производњи и монтажи комплетне опреме за индустрију хране и пића – ITN FoodTech.

 

       Фото: Тањуг/Раде Прелић; Будимка Пожега