Вести

Отворен 7. Међународни форум о сарадњи

Nov 03, 2022

Развојна агенција Србије и Развојна агенција Републике Српске, уз помоћ партнера из других земаља, традиционално отвориле дводневни Међународни форум о сарадњи у Требињу

 

Фото: Развојна агенција Републике Српске / www.facebook.com/agencijarars

 

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић свечано је отворила 7. Међународни форум о сарадњи, који се ове године одржава у Требињу у просторијама Културног центра Требиње. Присутним гостима обратили су се и директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић, директор Развојне агенције Србије Радош Газдић, као и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

„Србија је највећи инвеститор у Републици Српској са две милијарде и 141 милион евра, тако да су скупови попут данашњег прилика за размену искустава, промовисање производа и услуга, проширење сарадње, нове пројекте и инвестиције не само у пограничним местима уз Дрину, већ и на простору читаве Републике Српске“, рекао је Маринко Ђукић, директор Развојне агенције РС.

Први дан Форума резервисан је за панел дискусију на тему “Регион као заједнички туристички производ". Панелу присуствују министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, директор компаније „Casa del Mare“ Никола Милић, директор ЈП „Gold gondola Zlatibor“ Бојана Божанић, Владимир Јовановић представник GIZ-а Србија и в.д. начелника Одељења за туризам, пољопривреду и предузетништво у Граду Требиње Бојан Вучуревић.

На завршном панелу првог дана „Сарадња између локалних и регионалних развојних  агенција“, своја искуства презентовали су представници локалних и регионалних развојних агенција из Републике Српске и Србије.

Током одржавања Форума директори агенција потписали су Меморандум којим је досадашња сарадња две агенције проширена и на област инвестиција.

Радош Газић, директор Развојне агенције Србије навео је да Србија и Република Српска имају изузетну пословну сарадњу, а да је посматрано у односу на претходну годину, трговинска сарадња повећана за око 40 одсто.

„Већина инвеститора долази из прерађивачке индустрије, али потенцијал видимо и у прехрамбеној индустрији као и у туризму, енергетици и инфраструктури“, истакао је Газић.

У оквиру 7. Међународног форума, 04. новембра,  одржани су и међународни пословни сусрети за компаније и кластере, а са циљем умрежавања и стицања нових пословних партнера. Преко 200 компанија из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Италије, Немачке и других земаља окупиће се на овогодишњим b2b сусретима.

Међународни форум о сарадњи окупио је привреднике из региона и ЕУ, представнике државних институција, привредних комора, развојних агенција и других организација које пружају подршку привреди са циљем размене искуства, промовисања производа и услуга, као и успостављања нових пословних контаката и сарадње.

Догађај и пословни сусрети део су активности Европске мреже предузетништва.

 

 

 

 

Фото: Развојна агенција Републике Српске