Вести

Јапански „NIDEC“ гради фабрику за моторе за електрична возила и развојни центар у Србији

Apr 14, 2021

 

Јапански „Nidec“ донео је одлуку да изгради фабрику мотора за електрична возила и истраживачко-развојни центар који ће представљати базу за европско пословање ове компаније. Произвођач мотора из Кјотоа намерава да уложи 1,5 милијарди евра у фабрику и научно-развојни центар.

Рендеринг будуће фабрике Нидек у Новом Саду

 

Нидекова фабрика ће производити и продавати аутомобилске моторе и сродне производе, и запошљавати  у првој фази 1.000 људи. Погон у Србији, чији је завршетак планиран за средину идуће године, биће највећи центар јапанске компаније у Европи, који ће производити до 300.000 јединица годишње.

Производна локација ове компаније у Србији користиц́е се за снабдевање европског тржишта, као и за развој производа, а представљаће као главни центар пословања Нидека у Европи.

У плану је изградња два објекта: Nidec Electric Motor Serbia и Nidec Elesys Europe. Почетак градње планиран је за септембар 2021, а завршетак за средину 2022.

Компанија је отворила нову и пословницу у Новом Саду како би започела припреме за пуштање у рад фабрике и центра. Поред тога, потписали су споразум о стратешком партнерству са Универзитетом у Новом Саду, који подразумева низ активности укључујући размену технолошког знања кроз партнерства између индустрије и академске заједнице.

Одлука о улагању у Србију саопштена је на састанку одржаном у председништву Србије, коме су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и јапански амбасадор у Србији Такахико Катсумата.

Групација Нидек послује у 40 земаља, има 340 компанија које запошљавају 120.000 људи. План је да у првој фази запосле 480 људи у Новом Саду а са развојем компаније, према њиховим проценама, у Србији ће им бити потребно 10.000 радника.