Вести

Инвестициони потенцијали источне Србије – Invest East Serbia

Sep 09, 2021

 

У Београду је данас одржан догађај „Invest in East Serbia“ који је презентовао инвестиционе потенцијале источне Србије. Презентација је изазвала интересовање пословне заједнице и окупила више од 70 представника амбасада, страних компанија, страних привредних комора и пословних асоцијација, као и других који се баве инвестицијама. В.д. директор РАС, Радош Газдић представио је инвестициону климу Србије и успехе у привлачењу директних улагања.

 

Фото: РАРИС

На презентацији су представљене предности пословања и инвестирања у источну Србију, као и 32 инвестиционе могућности, пројеката и локација у источној Србији, као што су: индустријске зоне, пројекти ЈПП, животне средине, прехрамбене индустрије, туризма, хемијски парк, више brownfield-а, spa и wellness. Међу инвестиционим могућностима су и индустријске зоне Исток и Запад у Зајечару; изградња туристичког комплекса „Јабучко равниште“ на Старој планини, хотел „Бањица“, касарна и некадашња фабрика ИМ у Књажевцу;  Дом војске и Хемијски парк у Неготину; комплекс угоститељских објеката „Језеро“ и више ресторана у Тврђави Фетислам у Кладову; Индустријска зона у Бољевцу; погони бивше Златаре Мајданпек; хотели „Турист“ и „Здрављак“ у Сокобањи;  Гамзиградска бања и други.

Учесници презентације су се сагласили да је источна Србија добро место за инвестиције и да су потенцијали yа инвестирање у овом делу Србије велики, а неке од предности су доступност greenfield и brownfield локација, добро обучени и доступни људски капацитети, избор локалних добављача и чињеница да још увек нема велике конкуренције страних инвеститора.

 

 

 

Фото: РАРИС

 

Презентацију је организовао РАРИС – Регионална агенција за развој источне Србије заједно са општином Књажевац, а догађај је отворио в.д. директор Развојне агенције Србије (РАС) Газдић који је поздравио све присутне и потом презентовао инвестиционе потенцијале и инвестициону климу у Србији, са посебним освртом на постигнуте резултате у привлачењу директних улагања.

"Готово 60 одсто нових инвестиција у Источној Србији односи се на аутомобилску индустрију, а перспективне области за улагања су пољопривреда, туризам и бањски капацитети", казао је директор РАС Радош Газдић и додао да се у Источној Србији реализује 31 пројекат вредност од око 2 милијарде УСД. 

Газдић је поред тога истакао и које су то изазови са којима се тренутно сусрећемо као земља у привлачењу инвестиција и на чему се то може радити посебно на локалном, односно регионалном нивоу, како би инвестиција у одређеним крајевима било више.

Мимо Газдића на презентацији су се говорили и Анне-Кристин Пиплица, шеф привредног одељења Амбасаде СР Немачке, која је дала своје виђење потенцијала источне Србије и представила подршку коју Немачка пружа, Владан Јеремић, директор РАРИС-а, који је представио 11 главних предности источне Србије и Милан Ђокић, председник општине Књажевац, који је на примеру своје општине детаљно представио како општина помаже инвеститорима.

За више информација о инвестиционим потенцијалима источне Србије посетите www.investeastserbia.com .