VESTI

RAS predstavila programe podrške privredi na PKS „Danu otvorenih vrata preduzetnika”

Apr 21, 2021

Predstavnice Razvojne agencije Srbije (RAS) pružile su detaljne informacije o programima podrške za nabavku opreme, ulasku u lance dobavljača multinacionalnih kompanija i programima nefinansijske podrške privrednicima u okviru „Dana otvorenih vrata preduzetnika“ koje je organizovala Privredna komora Srbije (PKS).

shutterstock_647986849.jpg

 

Dubravka Živković iz RAS-a istakla je da vlada veliko interesovanje za Program podrške za nabavku opreme koji je otvoren pre dve nedelje. Ona je podsetila da je za podršku po ovom programu opredeljeno 1,55 milijardi dinara i pozvala zainteresovane da se prijave.

Program preko koga se nabavlja nova oprema je uz učešće od pet procenata dok je 25 odsto bespovratna podrška, a 70 odsto pokrivaju povoljni krediti.

Kako je objasnila mogući iznos podrške zavisi od broja zaposlenih u firmi, a sa dobijanjem sredstava preuzima se obaveza da se ne smanjuje broj zaposlenih.

Predstavljajući Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK), Olja Pavlović iz RAS rekla je da je trenutno u proceduri dijagnostika prijava podnetih po drugom prošlogodišnjem pozivu za podršku ulasku u lance dobavljača MNK.

Dodala je da se novi poziv može očekivati već za mesec dana.

Govoreći o programima nefinansijske podrške koji obuhvataju savetovanje i mentoring Ivana Tasić iz RAS-a istakla je da je za takvu podršku ove godine stiglo 269 prijava i najavila da će odluka o dodeli paketa podrške biti objavljena krajem aprila.

Javni poziv za program nefinansijske podrške preko mentoringa vredan pet miliona dinara najavljen je za polovinu jula.

 

Više informacija: