VESTI

Ponovno pokretanje Budimke simbol uspešne budućnosti srpske privrede

Jun 12, 2020

 

Fabrika za proizvodnju i preradu voća i povrća, nekadašnji jugoslovenski prepoznatljiv brend u ovoj industriji, „Budimka“ iz Požege danas je ponovo započela proizvodnju. Budimku je na javnom nadmetanju prošle godine kupio domaći investitor - kompanija ITN Group iz Kosjerića koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i smrznutim povrćem.

 

ITN grupa uložila je više od pet miliona evra kako bi poznata fabrika ponovo oživela, a trenutno  ima 48 zaposlenog, dok će taj broj rasti i do 150. Budimka će praviti 50 finalnih proizvoda, prvenstveno namenjen izvozu, ali i domaćem tržištu.  

"Ovo je veliki uspeh za Srbiju, Budimka se vratila. Budimka je od simbola propadanja, postala simbol oporavka, kako treba da gradimo budućnost", rekao je predsednik  Republike Srbije prilikom posete postrojenju koje danas počelo sa radom.

On je podsetio da je Budimka imala preko 20 godina problema i neuspeha, i da je ovaj novi početak od velikog značaja za celu Srbiju posebno jer je i reč o domaćem investitoru koji je uložio u ovaj projekat.

Direktor fabrike Budimka Aleksandar Marković razmenio je potpisane sporazume sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima, kao i sporazum o dualnom obrazovanju sa Srednjom poljoprivrednom školom iz Požege, koji kompanija smatra ulaganjem u edukaciju mladih ljudi i u njihovu budućnost.

On je istakao da je ITN Grupa, koja ima tri decenije iskustva u agrobiznisu, prepoznala u brendu Budimke novi poslovni izazov od strateškog značaja, i da kompanija ima velike planove za Budimku i da će do 20. juna ove godine otvoriti u krugu fabrike i hladnjaču za preradu, otkup i zamrzavanje voća.

„U poslednjih nekoliko meseci ovde smo projektovali i rekonsturisali 18.000 metara kvadratnih fabrike i prostorija, automatizovali smo proizvodne procese, izgradili novu infrastrukturu, vodovod i kotlarnicu na gas. Sada imamo 48 radnika u Budimci, a u planu nam je da investiramo još sedam miliona i zaposlimo do 150 radnika. I veoma važno, planiramo da u budućnosti imamo dugoročnu saradnju sa preko tri hiljade poljoprivrednih proizvođača“, kazao je Marković.

ITN Group važi za regionalnog lidera u preradi, pakovanju i distribuciji zamrznutog voća – ITN Eko Povlen, distribuciji specijalizovane mehanizacije za poljoprivredne proizvođače – ITN AgroTech, kao i inženjeringu, nabavci, proizvodnji i montaži kompletne opreme za industriju hrane i pića – ITN FoodTech.

 

      Foto: Tanjug/Rade Prelić; Budimka