VESTI

Konferencija INVEST IN SERBIA: Evidentno veliko interesovanje japanskih investitora za Srbiju

May 20, 2021

Na danas održanoj online konferenciji INVEST IN SERBIA posvećenoj japanskim kompanijama i investitorima učestvovalo je preko 350 predstavnika japanskih kompanija koje su imale priliku da čuju o investicionoj klimi Republike Srbije, ali i iskustvima japanskih investitora koji već posluju u Srbiji.

Screensh invest in Serbia.png

Screenshot/RAS

 

Ovaj događaj namenjen japanskim kompanijama zajednički su organizovale Razvojna agencija Srbije (RAS), Mizuho banka i Japanska organizacija za spoljnu trgovinu (JETRO), kancelarija iz Beča.

Noseći titulu jedne od najprivlačnijih investicionih destinacija u svetu, Srbija je postala i jedna od zemalja za koju se sve više interesuju ulagači iz Japana. Sa početkom realizacije projekta Toyo Tire Corporation u Inđiji (Srbija) postavljanjem kamena temeljca za fabriku ove godine, kao i objavom korporacije Nidec da je za svoj novi proizvodni pogon, u koji će uložiti pola od 1.5 milijardi evra planiranih za investiranje u Evropi, izabrala upravo Srbiju interesovanje investitora za Srbiju krenulo je uzlaznom putanjom, a posebno kada je reč o japanskim ulagačima. I u izazovnom periodu pandemije Covid-19  Srbija je uspela da održi nivo stranih direktnih ulaganja (SDI), ali i zainteresovanost investitora na istom, ako ne i većem nivou nego pre pandemije.

Na ovom virtuelnom događaju „Invest in Serbia“, koji je okupio čak 350 učesnika i zainteresovanih kompanija iz Japana, predstavnici japanskih kompanija podelili sa učesnicima razloge zbog kojih su se odlučili da investiraju u Srbiji, kao i svoja iskustva poslovanja našoj zemlji.

Seminar je otvorio Nj.E. ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata obrativši se svim učesnicima.

O prednostima Srbije kao lokacije za ulaganje i svojim razlozima zbog kojih su za projekte izabrali upravo Srbiju govorili su Yuji Miyazaki potpredsednik Toyo Tire Corporation i Shingo Tsuji potpredsednik NIDEC Corporation, dok sa prisutnima svoje iskustvo poslovanja u Srbiji  podelili Turgut Korkut iz Yazaki Corporation i Bojan Mrazovac iz NTT Data Corporation.

Važan segment konferencije bilo je i predstavljanje investicionih potencijala Republike Srbije, investicione klime, kao i ekonomskih trendova u zemlji, o čemu je govorio v.d. direktor RAS Radoš Gazdić. Takođe, poseban akcenat stavljen je na bilateralnu i ekonomsku saradnju sa Japanom s obzirom na to da naredne godine godine Srbija i Japan slave 140 godina diplomatskih odnosa.

Panelisti su takođe bili Goran Pekez iz Japanske Biznis Alijanse u Srbiji (JBAS) koji je o podršci koju JBAS pruža japanskim kompanijama koje odluče da započnu poslovanje u Srbiji i značaju saradnje između japanske i srpske poslovne zajednice. Takahiro Zamamoto iz Mizuho banke govoreći o podršci kompanijama koje žele da ulože ovde i Jiro Takeichi koji je govorio u ime Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o parnerstvu sa privatnim sektorom.