VESTI

JFE Shoji Serbia - Centar razvoja automobilske i elektronske industrije Evrope

Mar 18, 2024

Japanska kompanija JFE Shoji, ceremonijom polaganja kamena temeljca, obeležila je početak izgradnje fabrike za proizvodnju jezgra elektromotora. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 51 milion evra, a planirani broj zaposlenih 102

 

INĐIJA, 18. marta 2024. godine – U Industrijskoj zoni u Inđiji, na parceli površine 10 hektara obeležena je izgradnja fabrike u kojoj će se proizvoditi jezgra motora širokig spektra primene, od električnih aparata za domaćinstvo, do pomoćnih i glavnih motora za automobilsku industriju.

Kompanija JFE Shoji, koja posluje u okviru jedne od vodećih japanskih korporacija JFE Shoji Corporation i član je JFE Holding prisutna je u 22 regiona širom sveta. Investicija u Inđiji prva je JFE Shoji fabrika, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Početak zvanične proizvodnje u Srbiji planiran je za 2025. godinu.

Ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji fabrike JFE Shoji Serbia prisustvovali su izvršni direktor korporacije JFE Shoji Jošicugu Kobajaši, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura, ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Izvršni direktor JFE Shoji Corporation naglasio je da su ljudski resursi, infrastruktura, kao i podrška Vlade, bili ključni faktori prilikom odabira lokacije buduće fabrike u Evropi.

"Mi smo japanska trgovačka kompanija, i jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti elektro čelika, za motore i transformatore. Da bismo ojačali naš lanac snabdevanja, tražili smo odgovarajuću lokaciju u Evropi. I kao rezultat našeg pažljivog proučavanja, došli smo do zaključka da je za izgradnju naše prve fabrike u Evropi najatraktivnije mesto Inđija u Srbiji, s obzirom na potencijalne mogućnosti ljudskih resursa, kao i infrastrukture", rekao je Kobajaši.

Obraćajući se prisutnima, izvršni direktor kompanije JFE Shoji Corporation, Jošicugu Kobajaši, istako je i da će najnovija tehnologija, na kojoj se bazira proizvodnja u njihovoj fabrici, doprineti razvoju automobilske i elektro industrije kako u Srbiji, tako i u čitavoj Evropi.

Ambasador Japana u Beogradu, Akira Imamura, izrazio je zadovoljstvo što je ta kompanija za svoju prvu fabriku u Evropi izabrala baš Srbiju i Inđiju.

„JFE Shoji je izuzetno značajna kompanija u okviru JFE Grupe, jedan od vodećih proizvođača čelika. U ovoj fabrici u Inđiji, JFE Shoji Serbia će proizvoditi jezgra za elektromotore, za Nidec u Novom Sadu, ali i za kompanije iz drugih zemalja", rekao je Imamura na polaganju kamena temeljca.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, naglasio je važnost japanske investicije za budućnost Srbije. Predsednik Vučić je istakao da je reč o veoma važnoj investiciji. Pored toga što će fabrika koristiti najnoviju tehnologiju, predsednik je izrazio uverenje da će kompanija dovesti i nove japanske investitore u našu zemlju, kako dobavljače, tako i proizvođače.

JFE Shoji  posluje u okviru jedne od vodećih korporacija JFE Shoji Corporation. Osnovana 1954. godine, a danas zapošljava preko 8.500 radnika u više od 54 pogona i poslovnica u Kini, ASEAN regiji i Americi. Član je grupacije JFE Holding, prisutna u 22 regiona širom sveta. Grupacija zapošljava 64 hiljade radnika, dok je operativni prihod u 2022. godini iznosio više od 1,5 milijardi evra.

 

  

  

  

 

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Lutka simbol istrajnosti i sreće

 

Uoči polaganja kamena temeljca predsednik Vučić je zajedno sa  Akira Imamurom, ambasadorom Japana u Srbiji, obojio levo oko japanskoj Darma lutki koja u japanskoj tradiciji predstavlja simbol istrajnosti i sreće i dugu istoriju, koja datira još iz 17. veka.