VESTI

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

Apr 14, 2021

 

Japanski Nidek doneo je odluku da izgradi fabriku motora za električna vozila i istraživačko-razvojni centar koji će predstavljati bazu za evropsko poslovanje ove kompanije. Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,5 milijardi evra u fabriku i naučno-razvojni centar.

Rendering buduće fabrike Nidec u Novom Sadu

 

Nidekova fabrika će proizvoditi i prodavati automobilske motore i srodne proizvode, i zapošljavati  u prvoj fazi 1.000 ljudi. Pogon u Srbiji, čiji je završetak planiran za sredinu iduće godine, biće najveći centar japanske kompanije u Evropi, koji će proizvoditi do 300.000 jedinica godišnje.

Proizvodna lokacija ove kompanije u Srbiji koristiće se za snabdevanje evropskog tržišta, kao i za razvoj proizvoda, a predstavljaće kao glavni centar poslovanja Nideka u Evropi.

U planu je izgradnja dva objekta: Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe. Početak gradnje planiran je za septembar 2021, a završetak za sredinu 2022.

Kompanija je otvorila novu i poslovnicu u Novom Sadu kako bi započela pripreme za puštanje u rad fabrike i centra. Pored toga, potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji podrazumeva niz aktivnosti uključujući razmenu tehnološkog znanja kroz partnerstva između industrije i akademske zajednice.

Odluka o ulaganju u Srbiju saopštena je na sastanku održanom u predsedništvu Srbije, kome su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i japanski ambasador u Srbiji Takahiko Katsumata.

Grupacija Nidek posluje u 40 zemalja, ima 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi. Plan je da u prvoj fazi zaposle 480 ljudi u Novom Sadu a sa razvojem kompanije, prema njihovim procenama, u Srbiji će im biti potrebno 10.000 radnika.