NEWS

USPEŠAN NASTUP SRPSKIH KOMPANIJA U MOSKVI – ZLATNA MEDALjA ZA FRUVITU

Feb 10, 2017

Uspešan nastup 12 srpskih kompanija na Međunarodnom sajmu prehambenih proizvoda, „Prodekspo, krunisan je zlatnom medaljom dodeljenoj domaćoj kompaniji Fruvita.

Srpska kompanija je ovu prestižnu nagradu dobila od Federalne agencije za bezbednost proizvoda i Ministarstva poljoprivrede Rusije, za svoje sveže ceđene sokove od breskve i kajsije, u oštroj konkurenciji od 57 zemalja.

Fruvita je jedna od 12 srpskih kompanija čiji je nastup na petodnevnom moskovskom sajmu organizovala Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS), a u okviru nacionalnog štanda Srbije, na 120m² izložbenog prostora.

„Zlatna medalja za najbolji proizvod 2017. je samo vrh uspeha, koji smo postigli na ovogodišnjem sajmu u Moskvi. Želja nam je bila da pažljivim ulaganjem u tehnologiju proizvodnje, strpljivo vodeći računa o premijum kvalitetu, vremenom podignemo svest potrošača, približimo ukus i promovišemo paletu sveže ceđenih Fruvita proizvoda u Rusiji.  Degustacije koje smo imali priliku da realizujemo na štandu Srbije, u organizaciji PKS i RAS, prošle su u granicama visokih ocenjivanja, što je doprinelo pozitivnom utisku i kod budućih potrošača i kod potencijalnih poslovnih partnera“, istakao je Goran Bezbradica, zamenik generalnog direktora Fruvita.

Sajam „Prodekspo“, koji je trajao od 6. do 10. februara 2017. godine, jedna je od najznačajnijih sajamskih manifestacija prehrambene industrije na prostoru ne samo Ruske Federacije, već i Zajednice Nezavisnih Država.

Pored Fruvite, u okviru nacionalnog štanda Srbije svoje proizvode predstavili su i: Hladnjača Inter fud, ITN grupa, Brend Naša, Kuč kompanija, Master frigo, Megle, ZZ Moravac, PIK Bečej, Vino kalem, AD Voćar i Zlatiborac.

Rusija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, posebno zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini. Prema podacima RZZS u 2016. godini, Rusija se našla na petoj poziciji sa učešćem od 5,3 odsto u ukupnom izvozu Srbije, vrednosti  718 miliona evra, što predstavlja rast od 9,9 odsto u odnosu na 2015. godinu. Prehrambena industrija, posebno sveže i zamrznuto voće i povrće, meso i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, spada u vodeće kada je u pitanju izvoz u Rusiju.

RAS i PKS, u 2016, organizovali su nastup na pet međunarodnih sajmova za 62 domaće firme, a i ove godine nastaviće da podržavaju predstavljanje domaćih privrednika na međunarodnim sajamskim manifestacijama.

   

USAID - RAS Private Sector Development Project

More

Serbian Furniture Industry Conference, 08.11.2016.

More

Serbia’s Credit Rating Upgraded

More

Year of Entrepreneurship 2016

More