NEWS

RAS obezbedio 80 miliona za pomoć domaćim privrednicima

Feb 17, 2017

Razvojna agencija Srbije opredelila je oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju na inostranim sajmovima.

"RAS je u toku prošle godine izdvojio oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju i predstave svoje proizvode na međunarodnim sajmovima, a za 2017. je opredeljeno još oko 80 miliona dinara za tu namenu", rekao je predstavnik RAS-a Predrag Deretić.

On je poručio da će sve domaće kompanije koje žele da predstave svoje proizvode u inostranstvu i nastupaju na međunarodnim sajmovima, u cilju većeg izvoza i prepoznatljivosti brenda srpskih proizvoda moći da dobiju podršku RAS-a.

RAS pomaže nastup srpskih kompanija u inostranstvu na dva načina: kroz zakup sajamskog prostora u saradnji sa PKS, tako što se organizuje nacionalni štand srpskih proizvođača i kroz sufinansiranje samostalnog nastupa domaćih firmi u okviru programa podrške, naveo je Deretić.

Samo u toku prošle godine, RAS je u saradnji sa PKS organizovao nastup srpskih privrednika na pet međunarodnih sajmova: dva u Rusiji, u Nemačkoj, Holandiji i Parizu.

Na tim sajmovima su u okviru Nacionalnog štanda Srbije izlagale ukupno 62 domaće firme, a procenjeno je da će zahvaljujući ostvarenim kontaktima na sajmovima biti ostvareno oko 40 miliona izvoza za domaće izlagače.

"I u ovoj godini RAS i PKS će nastaviti da organizuju nastup srpskih privrednika na Nacionalnom štandu Srbije na sajmovima u inostranstvu, a interesovanje srpskih privrednika je veliko", naveo je Deretić.

Planirano je u 2017. učešće domaćih kompanija na osam međunardnih sajmova iz oblasti prehrambene, metalske, poljoprivredne industrije i to u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji.

Foto Tanjug

USAID - RAS Private Sector Development Project

More

Serbian Furniture Industry Conference, 08.11.2016.

More

Serbia’s Credit Rating Upgraded

More

Year of Entrepreneurship 2016

More