NEWS

AUSTRIJSKA AMBASADA DOMAĆIN OBELEŽAVANJA DESETOGODIŠNJICE CENTRA ZA RAZVOJ

May 10, 2017

BEOGRAD - 10. maja, 2017. godine - Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga obeležio je danas, u prostorijama Ambasade Austrije u Beogradu, desetogodišnjicu postojanja i rada.

U proteklom periodu, Austrija i Austrijska razvojna agencija su kontinuirano podržavale socijalni i ekonomski razvoj južne Srbije kroz razne donacije i projektnu podršku Centru za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga, naglasio je njegova ekselencija ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

"Centar za razvoj danas je jasno pozicioniran i dokazao je svoj visok kvalitet rada i posvećenosti, kroz činjenicu da je dobio regionalnu, ali i medjunarodnu podršku kroz projekte od EU, UN I USAID", rekao je ambassador Ajgner.

Sve dosadašnje napore, uložene kroz rad Austrijske agencije i Centra za razvoj, na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga pohvalio je i državni sekretar Ministrstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

"Obećavamo da ćemo i dalje pružati podršku najnerazvijenijim opštinama u pograničnom i južnom delu zemlje. Povećanje kompetencija svih slojeva stanovništva dovešće do bolje i čvršće saradnje između regiona u našoj zemlji i partnera u Austriji", rekao je Bošnjak.

Da je stabilna i funkcionalna infrastruktura u vidu regionalnih razvojnih agencija veoma važna, potvrdila je direktor Sektora za planiranje i razvoj Razvojne agencije Srbije (RAS) Ana Žegarac.

"To je dobar instrument za implementaciju ne samo nacionalnog budžeta nego i svih međunarodnih programa i projekata", naglasila je Žegarac.

Poslednjih nekoliko godina, Centar za razvoj jedan je od partnera Misije USAID-a u Srbiji, na projektu Podrška razvoju privatnog sektora. Direktor Misije Aza El Abd govorila je o značaju pomoći malim i srednjim preduzećima koju ovaj projekat promoviše.

"Naše iskustvo sa razvojem privatnog sektora dokazuje da mala preduzeća imaju potencijal da se uspešno takmiče van njihove lokalne zajednice. Da bi to mogla, treba da imaju pristup resursima i stručnjacima koji mogu da im omognu da se prilagode zahtevima tržišta", rekla je direktor USAD misije u Srbiji.

Direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković zahvalila je svima na podršci, ističući da bez međusobne saradnje ne bi bilo ni značajnih rezultata.

"Vrednost realizovanih projekata u ovih 10 godina prelazi pet miliona evra, a najznačajniji i najvredniji projekat je onaj koji je za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremio Centar za razvoj uz finasijsku podršku Austrijske razvojne agencije 2011. a tiče se izgradnje kompletne kanalizacione mreže u Leskovcu. Ovaj projekat prošao je kod programa ORIO, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije i putem njega obezbeđena  su  sredstva u iznosu od 7,6 miliona evra za ovu investiciju. To samo potvrđuje da se u Centru za razvoj radi i razmišlja timski i na dobrobit zajednice", naglasila je Stanković.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (www.centarzarazvoj.org)  jedna je od 16 regionalnih razvojnih agencija u mreži RAS (www.ras.gov.rs) širom Srbije. 

 

20170510_110818.jpg 20170510_110831.jpg 20170510_110846.jpg 20170510_110940.jpg 20170510_111350.jpg 20170510_113357.jpg 20170511_083610.jpg

SPIEF 17 - Serbia enjoys auto supplier boom with competitive wages

More

Development Agency of Serbia (RAS )Supports and participates in the implementation of projects of international character

More

USAID - RAS Private Sector Development Project

More

Serbian Furniture Industry Conference, 08.11.2016.

More